De zomervakantie komt eraan en gescheiden ouders weten als geen ander hoeveel er geregeld moet worden voor de kinderen met vakantieregelingen en overdrachtsmomenten. Maar als je gescheiden bent en zowel jouw ex-partner als jij het ouderlijk gezag uitoefenen, moet ook gedacht worden aan de toestemmingsformulieren om met de kinderen naar het buitenland te reizen.
In dit artikel leg ik uit wanneer je toestemming nodig hebt voor een vakantie, hoe je die toestemming regelt, en wat je kunt doen als de andere ouder weigert toestemming te geven.
Wanneer heb je toestemming nodig?
Als je samen met je ex-partner het ouderlijk gezag hebt over jullie kinderen, mogen belangrijke beslissingen over de kinderen alleen gezamenlijk worden genomen. Een vakantie naar het buitenland valt daar ook onder. De ouder die met de kinderen op reis wil, moet dus toestemming vragen aan de andere ouder. Zonder die toestemming kan je bij de grens problemen krijgen. In het ergste geval mag je niet reizen met je kinderen of word je zelfs verdacht van internationale kinderontvoering.
Hoe regel je de toestemming?
De toestemming moet schriftelijk worden vastgelegd. Dat kan met een standaard toestemmingsformulier van de Rijksoverheid dat eenvoudig via internet te downloaden is. Van belang is om daar ook een kopie paspoort van de andere ouder bij te voegen.
Voor ieder minderjarig kind moet een formulier worden ingevuld. Regel deze formulieren op tijd om frustraties en stress te voorkomen, zeker als je twijfels hebt over de medewerking van je ex-partner.
Wat als de andere ouder geen toestemming geeft?
Als de andere ouder weigert toestemming te geven en je vindt die weigering onterecht, kun je naar de rechter stappen. Je kunt dan via een zogenoemde vervangende toestemming de rechter vragen om in plaats van de andere ouder toestemming te geven voor de vakantie.
De rechter zal in dat geval kijken naar:
• het belang van het kind;
• de reden van de reis;
• de reden van de weigering;
• eventuele risico’s of zorgen (bijvoorbeeld bij reizen buiten Europa).
Het uitgangspunt is, dat de vervangende toestemming zal worden verleend door de rechter als het een gewone vakantie betreft naar een veilige bestemming, en de vakantie binnen de overeengekomen vakantieperiode van de ouder valt. Ouders die hun toestemming weigeren simpelweg om hun ex-partner dwars te zitten – zonder legitieme reden dus – kunnen zelfs door de rechter worden afgestraft met een proceskostenveroordeling.
Hulp nodig?
Onze advocaten kunnen je helpen bij het opstellen van het verzoekschrift en bij het verkrijgen van een spoedige behandeling. Let op: de wachttijden bij de rechtbank zijn wel minstens 4 tot 6 weken (soms zelfs langer, afhankelijk van welke rechtbank bevoegd is), dus begin op tijd met het regelen van de toestemming.