Indexering alimentatie 2024 vastgesteld op 6.2%

31 okt 2023

Ieder jaar rond eind oktober weten gescheiden ouders/partners vaak weer hoe laat het is. Dan stelt de Minister van Justitie en Veiligheid het indexeringspercentage met betrekking tot alimentatiebedragen vast. Dat zorgt vaak weer voor de nodige discussie of frustratie, want de één vindt het veel te laag en de ander juist te hoog.

Het is wettelijk bepaald dat voor indexering het percentage gelijk moet zijn aan de gemiddelde loonstijgingen in Nederland. Voor 2024 is het percentage vastgesteld op 6.2%. Dat is bij uitstek het hoogste percentage wat we de afgelopen jaren hebben gezien. Alles wordt duurder, de lonen stijgen, en de kinder- en/of partneralimentatie mag dan niet achterblijven. Die stijgt ook mee.

Het alimentatiebedrag dat de alimentatieplichtige moet betalen aan de alimentatiegerechtigde, zal vanaf 1 januari 2024 dus moeten worden verhoogd met dit percentage. Moet dat altijd en in alle gevallen? Tenzij er andersluidende afspraken schriftelijk zijn vastgelegd in het convenant bijvoorbeeld, is het antwoord ja. Je bent verplicht als alimentatieplichtige deze indexering door te voeren. Doe je dit niet, dan mag de indexering tot 5 jaar terug worden gevorderd door de alimentatiegerechtigde.

Heb je vragen over het bovenstaande? Onze advocaten en mediator – gespecialiseerd in het personen- en familierecht – helpen je graag verder!

Robyn Holland

Robyn Holland

Advocaat en eigenaar

Robyn is gespecialiseerd in personen- en familierecht. Als advocaat en mediator staat ze graag zowel locals als expats uit regio Eindhoven bij in familierechtkwesties.