Betaalt u teveel kinderalimentatie?

8 apr 2016

De laatste jaren is er veel gewijzigd op het gebied van kinderalimentatie. De alimentatieregels zijn in 2013 drastisch veranderd en de fiscale aftrekmogelijkheden zijn sinds 2015 verdwenen waardoor de huidige bedragen vaak niet meer overeenstemmen met de wettelijke maatstaven. Het komt anno 2016 dus voor dat de alimentatieplichtige ouder soms meer kinderalimentatie betaalt dan nodig. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om een nieuwe berekening te laten maken!

 

Op 1 april 2013 zijn de normen voor de berekening van kinderalimentatie grondig gewijzigd. Het nieuwe systeem zou eerlijker en duidelijker moeten zijn omdat er gerekend wordt met forfaitaire tabelbedragen. Er wordt nu meer rekening gehouden met de omgangsregeling tussen de kinderen en de niet-verzorgende ouder. In de praktijk heeft dit er toe geleid dat de alimentatiebedragen de afgelopen jaren veelal lager uitvallen dan voorheen.

 

Verder is de fiscale regelgeving in 2015 veranderd, waardoor kinderalimentatie sinds 1 januari 2015 niet meer aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Hierdoor is de netto-last voor de alimentatieplichtige ouder in de meeste gevallen flink gestegen.

 

Veel ouders hebben afspraken gemaakt of vastgelegd in de periode waarin nog gerekend werd met de oude alimentatienormen of vóórdat de fiscale wetgeving was aangepast. Dit kan betekenen dat de alimentatieplichtige nu eigenlijk te veel kinderalimentatie betaalt. Dit kan altijd in onderling overleg (of als dat niet lukt via de rechter) worden aangepast. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om een herberekening te laten maken.

 

Wilt u hierover meer weten of wilt u een berekening laten opstellen van kinder- of partneralimentatie? Neem dat gerust contact met ons op!