Op grond van de huidige wetgeving zijn ex-echtgenoten verplicht om elkaar maximaal 12 jaar te onderhouden, middels het betalen van partneralimentatie (uiteraard slechts als aan de juridische voorwaarden daarvoor wordt voldaan). De maximale duur van partneralimentatie staat echter al jaren ter discussie. Deze termijn van 12 jaar wordt namelijk niet meer van deze tijd geacht.
Het wetsvoorstel van 2015
In 2015 heeft een aantal politieke partijen al een wetsvoorstel voor verkorting van de alimentatieduur ingediend. Op dat moment stuitte dat initiatief nog op veel kritiek.
De tweede kamer is inmiddels akkoord
Na diverse aanpassingen lijkt het wetsvoorstel nu toch de eindstreep te gaan halen. In de Tweede Kamer is het wetsvoorstel inmiddels met grote meerderheid aangenomen. Nu moet de Eerste Kamer zich er nog over buigen. De verwachting is dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel ook zal aannemen. De nieuwe wetgeving zou dan per 1 januari 2020 kunnen ingaan.
Wat verandert er precies?
De maximale termijn voor het betalen van partneralimentatie wordt teruggebracht van twaalf naar vijf jaar.
Het voorstel houdt verder in dat de meestverdienende echtgenoot vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen aan de minst verdienende echtgenoot, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus in principe maximaal twee jaar partneralimentatie betalen aan zijn/haar ex.
Er wordt nog wel een aantal uitzonderingen gemaakt, onder meer voor stellen met kinderen jonger dan 12 jaar en voor stellen die al meer dan 15 jaar getrouwd zijn en waarvan de alimentatiegerechtigde binnen 10 jaar de AOW-leeftijd zal bereiken.
Let op!
De nieuwe wetgeving zal alleen gelden voor nieuwe echtscheidingen. Betaalt of ontvangt u momenteel partneralimentatie? Dan verandert er voor u niets.
Vragen?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over het wetsvoorstel? Neem dan gerust contact met ons op.