Voor veel ondernemers die in het huwelijksbootje stappen is het vanzelfsprekend, eerst even huwelijkse voorwaarden door de notaris laten opstellen. Maar het gebeurt ook vaak genoeg dat één van de echtgenoten pas een onderneming begint nadat hij/zij al getrouwd is. Wist u dat u ook tijdens een huwelijk alsnog huwelijkse voorwaarden bij een notaris kunt laten vaststellen?
Waarom is het zo belangrijk om huwelijkse voorwaarden te hebben?
Huwelijkse voorwaarden zijn niet alleen van belang bij een echtscheiding. Ook gelukkig getrouwde stellen kunnen soms heel blij zijn dat ze huwelijkse voorwaarden hebben vastgelegd. Zo kunt u namelijk ook uw echtgenoot beschermen tegen schuldeisers van de onderneming.
Met ingang van 1 januari 2018 verandert de wet, is het dan nog steeds nodig om huwelijkse voorwaarden te maken als ondernemer zijnde?
Ja zeker! Ten eerste verandert de wet alleen maar voor huwelijken die ná 1 januari 2018 worden gesloten. Maar ook voor die echtgenoten geldt dat zij de onderneming (en elkaar) het beste kunnen beschermen met huwelijkse voorwaarden. De nieuwe wet houdt in dat privé vermogens vóór het huwelijk privé blijven (en dus ook eventuele vóórhuwelijkse ondernemingen), maar om alles keurig gescheiden te houden moeten echtgenoten dan wel een hele precieze interne boekhouding bijhouden, en dat doet natuurlijk niemand. Huwelijkse voorwaarden zijn voor iedere ondernemer dus een must have!
Wat zijn huwelijkse voorwaarden eigenlijk?
Huwelijkse voorwaarden zijn niet meer dan een schriftelijke overeenkomst tussen partijen die bij de notaris wordt vastgelegd. Hierin staan afspraken over het huwelijksvermogen en hoe deze tussen echtgenoten verdeeld wordt tijdens huwelijk maar ook bij een eventuele echtscheiding of bij overlijden. Er zijn diverse varianten huwelijkse voorwaarden denkbaar. Koude uitsluiting houdt in dat er geen gemeenschap van goederen ontstaat, maar daarbij kunnen echtgenoten verrekenbedingen overeenkomen om elkaar toch te compenseren. Om een echtgenoot te beschermen tegen schulden van de onderneming is (een vorm van) koude uitsluiting wenselijk. Het is aan echtgenoten om samen te bepalen hoeveel de niet-ondernemende echtgenoot mag meedelen in de winsten van de onderneming. Ook dat kan men helemaal naar eigen believen regelen in de huwelijkse voorwaarden.
Laat u dus goed en tijdig informeren hierover. Als er eenmaal een echtscheiding op de loer ligt of als een echtgenoot overlijdt, is het al te laat. Want voor huwelijkse voorwaarden moeten beide echtgenoten het natuurlijk wel met elkaar eens zijn over de inhoud. Dit is niet iets wat een echtgenoot eenzijdig kan regelen.
Wilt u meer weten over huwelijkse voorwaarden of over het nieuwe huwelijksvermogensregime dat 1 januari 2018 ingaat? Neem dan gerust contact met ons op! Onze familierechtspecialisten staan u graag ter woord.